Afspraak maken?

info@salonbepure.nl

Geopend op afspraak

ma t/m vrij 10.00-21:00 uur

Een massage, heerlijk, zul je vast denken. Een beetje stevig, met warme stenen of liever alleen strijkringen? Welke massage je ook kiest, een massage heeft meer voordelen dan je denkt. En dit is waarom.

Massage stimuleert bloedsomloop en afvoer van afvalstoffen

Je huid, het grootste orgaan van je lichaam bevat vele bloedvaten. Zowel oppervlakkige haarvaatjes, als de dieper gelegen bloedvaten die bloed van en naar je hart pompen. Door de druk bij massage wordt de doorbloeding gestimuleerd waardoor afvalstoffen sneller afgevoerd worden. Een gestimuleerde doorbloeding voorziet je lichaam van extra energie.

Spierknopen of “triggerpoints”

In de spieren is een goede doorbloeding ook van belang. Een spier maakt bij het bewegen melkzuur aan, een afvalstof. Normaal wordt dit melkzuur goed afgevoerd door de bloedvaten in de spier, maar soms kunnen er ‘knopen’ ontstaan. Een knoop is een bundeltje afvalstoffen in een spier die aan elkaar kleven, waardoor de spier niet meer soepel in en uit elkaar beweegt. Afvalstoffen zoals melkzuur hopen hierin op, wat een zwaar en moe gevoel in de spier kan geven. Die knopen zorgen ook dat de spier op sommige plekken wat korter is en daardoor kan trekken aan het uiteinde van de spier. Denk hierbij aan een knoop in je nek, waardoor je nek stijf voelt en je gaat verkrampen. Deze kramp kan doortrekken naar je hoofd, wat bijvoorbeeld klachten als hoofdpijn veroorzaakt. Een vicieuze cirkel.

De huidconditie verbeterd

Zoals eerder gezegd zorgt een verbeterde doorbloeding tijdens de massage je een boost energie. Deze heeft niet alleen invloed op de cellen en spieren, maar verbeterd ook de huidconditie. Dit geeft je een gezond uitziende huid met een natuurlijke ‘glow’.

Massage verbeterd de weerstand

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van massage op het immuunsysteem. Zo is gebleken dat na een massage de hoeveelheid witte bloedcellen in het bloed verhoogd is. Deze witte bloedcellen helpen om infecties en virussen te bestrijden. Uit onderzoek blijkt tevens dat een massage cortisol verlagend werkt. Dit zorgt voor een betere weerstand en tevens een verminderde kans op depressie.

Geluksstofjes in de hersenen

Heb je je wel eens afgevraagd waarom je je zo rozig kan voelen na een massage? Dit heeft alles met hormonen te maken. Wetenschappers hebben aangetoond dat er naast cortisol ook andere hormonen vrijkomen tijdens een massage. Dit zijn onder andere endorfine en oxytocine. Endorfine heeft een pijnstillend effect en oxytocine verlaagd de cortisolconcentratie in het bloed. Als je veel aan het malen of piekeren bent, zou een massage je ook kunnen helpen om je gedachtes tot rust te brengen. Door de ontspanning van de spieren, kun je veel beter je lichaam voelen. De hersenen zijn op de achtergrond dan nog wel op zoek naar de oplossing en het kan dan ook gebeuren dat de oplossing dan in eens te binnen schiet. Niet voor niets hebben kunstenaars of schrijvers de beste invallen als ze iets onbelangrijks doen zijn.

Conclusie

Het regelmatig ondergaan van een massage is dus goed voor lichaam én geest en kan je algehele welzijn een stuk verbeteren. Tijd dus om een massage te reserveren!