Afspraak maken?

info@salonbepure.nl

Geopend op afspraak

ma t/m vrij 10.00-21:00 uur

Neem jij zonbescherming mee in je koffer op wintersport? Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt om mee te nemen, maar voor je huid erg belangrijk. In Nederland is de zon ’s winters bleek en flets, maar hoog in de bergen op de piste is het een ander verhaal. In deze blog lees je waarom zonbescherming in op de piste geen overbodige luxe is.

Waarom is de zon krachtiger op wintersport?

Hier zijn twee verklaringen voor. Ten eerste is de lucht ijler, waardoor de zonkracht hoger is. Lucht houdt namelijk veel zon tegen. Op hoge skigebieden is de zonkracht tot wel één derde krachtiger dan op zeeniveau. Bovendien reflecteert de sneeuw tot wel 85% van alle straling. Opgeteld is de zon op die manier tot wel twee keer zo krachtiger als beneden in het dal.

Daarnaast breng je vaak het grootste deel van de dag buiten door, waarbij de al krachtigere zon lang op je huid kan branden, helemaal in zonnige gebieden.

Welke zonbescherming is aan te raden op wintersport?

We weten dus dat zonbescherming raadzaam is, maar welke dan? En waar moet je op letten? Vaak geeft zonnebrandcreme een witte waas, maakt vlekken op je kleding en je handen worden er zo plakkerig van. Hierdoor laten veel mensen het toch achterwege. Maar gelukkig zijn daar oplossingen voor!

Zonbesherming in poedervorm bied hiervoor uitkomst. Je hoeft niet te smeren maar brengt in plaats daarvan het poeder eenvoudig aan met een kwast. Makkelijk mee te nemen en het laat geen witte waas achter op je gezicht.

Kies hierbij voor een zo hoog mogelijke SPF (minimaal SPF 30)en laat je niet misleiden door bewolking of een lage temperatuur. Bewolking houd zeker niet alle UV stralen tegen en zonkracht staat los van temperatuur.

Tot slot nog enkele tips:

  • Gebruik een skibril met UV filter, UV straling kan namelijk ook je netvlies beschadigen. Het beste kies je voor optimale filtering, te herkennen aan 100% UV of UV-400.
  • Vergeet je lippen niet. Door het klimaatverschil zal de gevoelige huid en je lippen extra verzorging nodig hebben. Een zonnefilter én een goede vette lippenbalsem zijn aan te raden.
  • Smeer meerdere keren per dag. Liefst om de 2 uur.

Dus als je binnenkort op ski-vakantie gaat, heel veel plezier en vergeet de zonnefilter niet!