Afspraak maken?

info@salonbepure.nl

Geopend op afspraak

ma t/m vrij 10.00-21:00 uur

Vaak krijg ik de vraag; hoe belangrijk is het reinigen van de huid nu eigenlijk? Om daar een antwoord op te kunnen geven benader ik verschillende invalshoeken.


Hoe vervuild is de huid?

Door o.a. resten make-up, zonnebrandcreme en overige producten kan zich vuil ophopen op de huid. Maar denk ook aan uitlaatgassen en andere invloeden van buitenaf die de poriën binnentrekken. Ook als je je bevind op plekken waar veel verontreinigde stoffen in de lucht hangen zal de huid sneller vervuild raken. Denk bijvoorbeeld aan automonteurs. Al deze verontreiniging hoopt zich op en komen als lagen op de huid te liggen, en deels worden deze geabsorbeerd door de poriën, net als je producten. je kunt je voorstellen dat al deze lagen de huid afsluiten waardoor er onzuiverheden ontstaan.

Met alleen water kun je vaak niet al het vuil verwijderen omdat het vuil er niet in oplost. Om te beoordelen hoe vervuild de huid daadwerkelijk is, haal je simpelweg ’s ochtends en ’s avonds een vochtig watje met gezichtslotion over je gezicht. Het resultaat zal je kunnen verbazen.

Het wordt vaak aangeraden om twee maal per dag je huid te reinigen. In de ochtend doordat je huid zich ’s nachts hersteld en er veel afvalstoffen zijn vrijgekomen, en in de avond omdat de invloeden van buitenaf zich op hebben kunnen hopen op de hoornlaag. Of dit advies echter ook voor jou opgaat en welke reiniging dan geschikt is is afhankelijk van je huidbeeld.

Heb je een droog en gevoelig huidbeeld?

Heb je kleine poriën, bijna onzichtbaar? Voelt je huid vaak trekkerig aan?Heb je wel eens last van gerstekorrels, rode plekjes, couperose (zichtbare haarvaatjes) of schilfertjes? Dan is de kans groot dat je een gevoelig en droog huidbeeld hebt. Hierbij wordt de huid vaak nog kwetsbaarder als je te vaak reinigt met een sterke reinigingsemulsie zoals een foam of gel. liever een reiniging op oliebasis zoals een hydrofiele olie of balsem. Ook hier wordt vaak een emulgator gebruikt die de gevoelige huid kan schaden. De huid heeft soms even tijd nodig aan een nieuw product te wennen, maar het kan raadzaam zijn om in de gaten te houden hoe je huid er uit ziet na de reiniging. Zie je naar verloop van tijd nog schilfertjes? Dat kan duiden op dat de reiniging te sterk voor je huid is, of je het te vaak gebruikt.

Heb je een vet huidbeeld?

Wanneer je grove poriën en regelmatig een glans op je gezicht hebt , dan produceert je huid meer talg. Talg houd je huid jong en strak, dat zijn de voordelen. De grote van de poriën en het daarbij vrijkomende talg kan echter ook zorgen dat je eerder zweet waarbij er meer bacteriën op de huid komen, die onzuiverheden veroorzaken. Regelmatig een reiniging voor je huid kan de onzuiverheden verminderen. Echter kan je een vetter huidbeeld ook uitdrogen door het talg telkens weg te wassen. Dit kan schilfertjes geven. In dat geval zou de reiniging te vaak of te krachtig kunnen zijn. Je zou een vette huid ook prima kunnen reinigen met een olie emulsie, aangezien olie oplost in olie. Mocht dit niet het gewenste resultaat geven zou je voor een milk en lotion kunnen gaan, of een face wash, de meest sterke vorm van reiniging. Houd echter goed in de gaten hoe je huid hierop reageert.

Welke reiniging kun je beter niet gebruiken?

In veel gezichtsreinigers die je bij de drogist kan kopen vind je minerale oliën. Omdat deze de huid afsluiten, kan de verzorging die je er na gebruikt niet goed meer in de poriën trekken. Bovendien doen minerale oliën niets voor je huid, het zijn lichaamsvreemde stoffen. Ook maken ze de huid als het ware verslaafd aan het product, omdat het alleen werkt zolang je het blijft gebruiken. Het legt namelijk een laagje op de huid, wat je huid beschermd tegen uitdroging waardoor het gehydrateerd is zolang je het gebruikt, maar je huid wordt lui omdat het zelf niet meer zijn best gaat doen om te beschermen. Als je stopt met het product zal je huid dus weer verslechteren.

Water en zeep zou ik ook niet adviseren omdat zeep te sterk basisch is voor je huid. Je gezichtshuid is dunner en heeft niet zo’n sterke reiniging nodig.

Conclusie

Er zijn dus verschillende methoden om je huid te reinigen.

Vet huidbeeld: reinigingsfoam/gel/face wash
Normaal huidbeeld: milk +lotion (gebruik deze altijd in combinatie)
Droog huidbeeld: balsem/hydrofiele olie

Afhankelijk van de mate van vervuiling en je huidbeeld bepaal je welk type reiniging je gebruikt en hoe vaak je dit het beste kan doen. Ik kijk graag mee naar je huid en je wensen zodat we samen kunnen kijken welke reiniging het beste bij je huid past.

Elke gezichtsbehandeling heeft een intake vooraf zodat ik je een vrijblijvend advies kan geven. Ik laat je gewenst de producten voelen op je huid en je kan proefjes mee naar huis nemen zodat je zelf ook het verschil in textuur en resultaat kan gaan ervaren.

Voeden na de reiniging

Tot slot is mijn advies om direct na de reiniging ook te verzorgen en te voeden met een crème die past bij je huidbeeld. Wanneer je dit doet zonder de huid eerst te reinigen, kunnen zoals eerder genoemd de werkstoffen minder goed intrekken.